Akne Nedir?
Akne sivilce olarak bilinen, siyah noktaların iltahaplanmasıyla oluşan pek çok faktöre bağlı olarak gelişen kronik bir cilt hastalığıdır. Siyah nokta (komedon), beyaz papul, kırmızı şişkinlikler, sertlikler şeklinde seyreder. Tedavi edilmezse bazen ağır bir kiste dönüşebilir.
Akneler Genellikle Ergenlik Döneminde Mi Başlar?
Akne ergenlik çağında başlar ve 14-16 yaşındaki gençlerin farklı klinik derecelerde akneleri vardır. Çünkü bu dönemde, yağ bezlerini kontrol eden hormonlar devreye girer. Kızlarda, en sık 14-17 yaşları arası, erkeklerde ise, 16-19 yaşları arasında görülmektedir. 20`li yaşların ortalarına doğru hafifler ve biter.
Akne Nasıl Oluşur?
Ergenlik döneminde hormonal faktörlerin etkisiyle yağ bezleri faaliyetlerini artırır ve cilt yağlanmaya baslar. Yağ salgısı, kanalların çıkışını daraltır ve bu tıkanıklıklığa dönüşür, sonunda problemler oluşmaya başlar. Okside (?) olan bu salgılar, siyah noktaları olusturur. Daha sonra, bakterilerin (propionibakterium akne) devreye girmesiyle iltihap büyür, çevre dokulara baskı yapar ve yayılmaya başlar. Böylece ağır itihaplı aknelere, kiste ve apselere yol açar.
Oluşumun Faktörleri
Aknenin genetik olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca günlük yaşamda sıkça kullanılan bazı kozmetik kremler, yağ bazlı nemlendiriciler ve yağ bazlı formüller içeren kozmetikler de aknenin oluşumuna yol açabilir. Seçtiğiniz ürünün üzerinde "nonkomedojenik" ve "non aknejenik" ibaresi olmasına dikkat etmeyi unutmayın. Kimyasal madde ve petrol üretim tesislerinde, sıcak ve nemli şartlarda çalışanlarda, hidrokarbonatlar, sanayi yağları ve kömürle temasta bulunan insanlarda da sıkça akne görülür ve üstelik bu akneler ilerler. Tedavi amacıyla kullanılan kortizon gibi bazı ilaçlar da akneye neden olabilir veya varolan akneleri çoğaltabilir. Akne oluşturan bir başka önemli neden de strestir.
Akne Tedavisinde Yapılması Gerekenler
- Yüzünüzü günde en az 3-4 defa cildin tipine göre uygun bir temizleyici ile yıkayın.
- C vitamini ve çinko açısından zengin olan portakal, limon, üzüm gibi meyvelerin ve diğer gıdaların alımını arttırınız.
- Bol miktarda su içiniz.
- Sivilcelerinizi enfeksiyona, pigmentasyona ve kötü iz kalmasina neden olacağı için kesinlikle sıkmayın ve kaşımayın.
- Yağlı kozmetikleri kullanmaktan sakının.
- Stresten kaçının.